ciag
blogther: W skończonym ciągu geometrycznym an wyraz pierwszy jest równy 3, a wyraz ostatni 768. Wiedząc,
że suma wszystkich wyrazów wynosi 1533, oblicz iloraz tego ciągu.
20 mar 13:38
blogther: q policzyłem tak
20 mar 13:52
blogther: sorry to nie do tego zadania
20 mar 13:52
pomagacz:
a
1 = 3
a
n = 768
S
n = 1533
a
n = a
1 * q
n−1
szukasz q
20 mar 13:53
blogther: tutaj jest rozwiazanie tego zadania
http://www.zadania.info/d49/3329521
nie rozumiem własnie tej pierwszej linijki czy tam nie powinno sie pomnozyc tego co jest po
| | q−1 | |
prawej stronie razy |
| ale to i tak dzienie wygladało by oni tam napisali |
| | q−1 | |
chodzi mi o licznik ze to jest a
1 − a
1q
n − 1 * q
no okey to sie zgadza ale to jest tak dziwnie zapisane i nie kumam tego zbytnio
20 mar 13:59
Aga1: a
1=3
a
n=768=a
1*q
n−1=3*q
n−1
q
n−1=256
| | 1−qn | | 1−qn | |
Sn=1533=a1* |
| =3* |
| |
| | 1−q | | 1−q | |
1−q
n=511−511q /*(−1)
q
n−511q=−510
q(q
n−1−511)=−510
q(256−511)=−510
q=2
20 mar 13:59
blogther: no podobie probowałem tak jak AGA1 ale skad Ci sie wzieło w nawiasi 256?
20 mar 14:03
Aga1: Na początku wyliczyłam ,że qn−1=256 i podstawiłam tu.
20 mar 16:52
Aga1: Wracając do rozwiązania tam zaproponowanego , po prostu sprowadzono do wspólnego mianownika.
20 mar 16:56
blogther: okey dzieki za pomoc
20 mar 17:04