Trzy liczby, których suma jest 21 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego.
wawa: Trzy liczby, których suma jest 21 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Jeżeli pierwszą i
trzecią liczbę zmniejszymy o 2, a drugą zmniejszymy o 4, to powstaną w ten sposób trzy kolejne
wyrazy ciągu geometrycznego. Znajdź te liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
20 mar 13:24
Artur z miasta Neptuna:
a
1 + a
2 + a
3 = 21
2a
2 = a
1 + a
3
czyli 3a
2 = 21 ⇔ a
2 = 7
a
22 = (a
1 + 2)(a
3−4)
otrzymujesz układ równań:
49 = (a
1 + 2)(a
3 −4)
14 = a
1 + a
3
rozwiąż go
20 mar 13:27
wawa: dzięki
20 mar 13:28