Obwód prostokąta jest równy 18 cm. Jakie powinny być długości jego boków, aby wa
tom: Obwód prostokąta jest równy 18 cm. Jakie powinny być długości jego boków, aby walec, który
powstanie z obrotu tego prostokąta wokół jednego z nich, miał jak największe pole powierzchni
bocznej.
20 mar 13:23
tom:
20 mar 13:36
pomagacz:
największe pole wśród czworokątów ma kwadrat
bok a
bok b
a = b
Ob = 2a + 2b
18 = 2a + 2a = 4a
a = 4.5
P = ab = a2 = (4.5)2 = 20.25cm2
20 mar 14:16
wiki: a ile wynosi 36
27 lis 17:22