równania trygonometryczne
Filip: Rozwiąż równanie.
a) sin2x=cosx
b)sinx+sin2x=0
d)cos3−cos2x=1
Jak rozwiązywać tego typu równania? Proszę o podpowiedź.
20 mar 13:19
Tragos: a) sin2x = cosx
2sinxcosx = cosx
2sinxcosx − cosx = 0
cosx(2sinx − 1) = 0
cosx = 0 lub 2sinx − 1 = 0
| | π | | π | |
x = |
| + 2kπ lub x = π − |
| + 2kπ, |
| | 6 | | 6 | |
k ∊ C
20 mar 13:21
Tragos: pozostałe podobnie
cos2x = cos2x − sin2x = cos2x − (1 − cos2x) = −2cos2x − 1
20 mar 13:24
Tragos: aj sorry, cos2x = ...... = 2cos2x − 1 (bez minusa przy 2cos2x)
20 mar 13:25
Filip: dziękuję
20 mar 13:28
Filip: co zrobiłem źle z tym przykładem?:
cos2x−sinx=0
1−2sin2x−sinx=0
1−sinx(2sinx+1)=0
1−sinx=0 ∨ 2sinx=−1
sinx=1 ∨ sinx=−12
x=12π+2kπ ∨ x=43π+2kπ ∨ x=53π+2kπ , k∊C
20 mar 13:46
Mila: 1−2sin2x−sinx=0
to jest równanie kwadratowe ze względu na sinx
−2sin2x−sinx+1=0 ⇔
2sin2x+sinx−1=0
sinx=t ⋀ |t|≤1
2t2+t −1=0
rozwiąż.
20 mar 14:53
Mila: /
20 mar 20:44