tożsamość trygonometryczna
Kamila: Cześć. Potrzebuje małej pomocy w 2 zadaniach mam nadzieje że mi pomożecie Oblicz pole i
obwód trójkąta rownoramiennego, którego wysokośc ma 16cm,a kąt przy podstawie α=30. I drugie
zadanie: Uzasadnij tożsamość trygonometryczną 1+tg2α= 1/ cos2α
20 mar 13:13
Artur z miasta Neptuna:
skoro h 16cm i α 30
o ... to:
| | h | | 2h | | 2h | |
tg 30o = |
| = |
| ⇔ a = |
| = ... |
| | | | a | | tg 30o | |
| | h | | h | |
sin30o = |
| ⇔ b = |
| = ... |
| | b | | sin30o | |
Obw
Δ = a+2b = ...
20 mar 13:18
Tragos: w tym drugim to zapewne chodzi o:
| | sin2α | | cos2α | | sin2α | |
L = 1 + |
| = |
| + |
| = |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
| sin2α + cos2α | | 1 | |
| = |
| = P |
| cos2α | | cos2α | |
20 mar 13:19
asdf:

l = 32
b = 16
√3
2b = a
a = 32
√3
O = 2l + a
| | 1 | |
P = 16 * |
| * 32√3 albo P = U{16} * b |
| | 2 | |
20 mar 13:21
Artur z miasta Neptuna:
w drugim
tam chyba miało być:
| | 1 | |
1+ tg2x = |
| ... tak   |
| | (cosx)2 | |
jeżeli tak to:
1+ tg
2x = 1 +
sin2x/
cos2x =
cos2x + sin2x/
cos2x =
1/
cos2x
20 mar 13:22