| 1*2*3 | ||
12 = | = 1 .... no coś chyba nie bardzo ... spójrz jeszcze raz na to co napisałeś ![]() | |
| 6 |
no to całkowicie inna sprawa wtedy
1o
n=1
| 6 | ||
1= | = 1 | |
| 6 |
| k(k+1)(2k+1) | ||
12+22 + ... + k2 = | ||
| 6 |
| k(k+1)(2k+1) | k(k+1)(2k+1) + 6(k+1)2 | |||
12 + 22 + ... k2 + (k+1)2 = | + (k+1)2 = | = | ||
| 6 | 6 |
| (k+1)[k(2k+1) + 6(k+1)] | (k+1)[2k2+k + 6k+6] | (k+1)[2k2+4k + 3k+6] | ||||
= | = | = | = | |||
| 6 | 6 | 6 |
| (k+1)[2k(k+2) + 3(k+2)] | (k+1)(k+2)(2k+3) | |||
= | = P | |||
| 6 | 6 |