| 1 | |||||||||||
∫ | dx | ||||||||||
|
| 1 | (x−2)2 | x−2 | ||||
1−x + 1/4 x2 = | (x2 − 4x + 4) = | = ( | )2 | |||
| 4 | 4 | 2 |
| x−2 | ||
t = | ||
| 2 |
| 1 | ||
dt = | dx ⇔ 2dt = dx | |
| 2 |
| 2 | ||
.. = ∫ | dt = ... | |
| t2 |
Nie ta całka miała byc
| 2 | ||
∫ | dx | |
| x2 + 3x − 4 |
| 3 | 3 | 9 | ||||
x2 + 3x − 4 = x2 +2* | x + ( | )2 − | − 4 = (x + 3/2)2 − 25/4 = | |||
| 2 | 2 | 4 |
| 2(x+3/2) | ||
= (x + 3/2)2 − (5/2)2 = (5/2)2(( | ))2 − 1) | |
| 5 |
| 2(x+3/2) | ||
t = | ) | |
| 5 |
| 2 | 5 | |||
dt = | dx ⇔ | dt = dx | ||
| 5 | 2 |
| 2 | 1 | 5 | 4 | |||||
... = 2* ( | )2 ∫ | * | dt = | arctg (t) + c = .... | ||||
| 5 | t2−1 | 2 | 5 |
| 2 | A | B | |||
= | + | // rozkładasz na ułamki proste ... znasz procedurę | |||
| (x+4)(x−1) | x+4 | x−1 |
Ok, tą procedurę znam
A możesz mi napisać, jak wpadasz na ten pomysł? ( takiego rozłożenia mianownika? )
| 2 | ||
A = − | ||
| 5 |
| 2 | ||
B = | ||
| 5 |
| 4 | x−1 | |||
Wynik mi wyszedł − | ln | | | + C | ||
| 5 | x+4 |
| 2 | ||
Nie wiem dlaczego w odp. jest: | .... | |
| 5 |
| x−1 | ||
[ ln |x−1| − ln |x+4| ] nagle mamy postać: ln | | | | |
| x+4 |
| x | ||
logax − logay = loga | ||
| y |