matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
Karina:
Mam do rozwiązania zadanie z pochodnych, ale nie wychodzi mi prawidlowy wynik. Czy móglby ktoś pomóc?
3
√
x
y =
1−
3
√
x
20 mar 12:36
Artur z miasta Neptuna:
a jaki wynik Ci wychodzi
i co ma zrobić
policzyć pochodną z 'y', czy coś jeszcze
20 mar 12:38
Karina:
1
tylko policzyc pochodną z y. wynik ma wyjść
jednak moja odpowiedź
3
3
√
x
2
(1−
3
√
x
)
2
jest od tego daleka
20 mar 12:42
Artur z miasta Neptuna:
1
1
x
−2/3
*(1 − x
1/3
) − x
1/3
*(−
x
−2/3
)
3
3
y' =
=
(1 − x
1/3
)
2
1
x
−2/3
3
1
=
=
(1 − x
1/3
)
2
3x
2/3
(1 − x
1/3
)
2
20 mar 12:45
Karina:
dzięki
20 mar 12:52