granica
dawid: limx−>0 cos2x−1sinx
20 mar 12:34
Artur z miasta Neptuna:
| cos2x − 1 | | −sin2x | |
| = |
| = −sinx |
| sinx | | sinx | |
20 mar 12:37
dawid: Artur a umiałbyś to rozpisać po kolei jak się to robi bo nie rozumiem ?
20 mar 12:43
Artur z miasta Neptuna:
cos
2x − 1 = cos
2x − (sin
2x + cos
2x) = cos
2x − sin
2x − cos
2x = − sin
2x
| −sin2x | | sinx | |
| = −sinx * |
| = −sinx *1 = −sinx |
| sinx | | sinx | |
20 mar 12:46
dawid: z jakiego wzoru korzystałeś przy liczeniu licznika
20 mar 12:50
Karina: z jedynki trygonometrycznej
20 mar 12:53
dawid: dzieki
20 mar 12:55
Tragos: lub z reguły de'Hospitala
| | cos2x − 1 | | 2cosx * sinx | |
limx−>0 |
| = limx−>0 |
| = limx−>02sinx = 2 * |
| | sinx | | cosx | |
lim
x−>0sinx = 0
20 mar 12:59