:/
zioomalka: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f jest zbiór liczb rzeczywistych?
10 kwi 20:52
Mickej : x2+mx+3≠0
10 kwi 20:53
zioomalka: yyy...czyli mi wyszło coś że Δ=m2−12 i to ma być rózne od zera?
10 kwi 20:57
Coma13: Δ>0
10 kwi 21:20
Coma13: m2−12>0
m2>12
m>√12 lub m<−√12
10 kwi 21:26
zioomalka: Czyli moge zapisac to tak?
x2+mx+3≠0
Δ=m2−4*1*3
Δ=m2−12
Δ>0
m2−12>0
m2>12
m1>2√3 u m2<−2√3
ale w odpowiedziach jest że m∈(−2√3;2√3) dlaczego?
10 kwi 21:41
Coma13: wait
10 kwi 21:45
Coma13: mianownik = licznik−1 funkcja ta jest w mianowniku dlatego trzeba ją odwrócić (tzn
chyba)
10 kwi 21:46
zioomalka: no i teraz nie wiem nic
10 kwi 21:49
Coma13: a jak wygląda wykres funkcji przekształcony symetrycznie względem osi X
10 kwi 21:51
zioomalka: nooo ramiona będą w dół...ale jak ja mam to zapisać ?
10 kwi 21:56
Coma13: narysuj...jak nie możesz zapisać
10 kwi 21:58
zioomalka: wiesz co...już mam pustke w głowie i chyba to co napisałam w obliczeniach poprzednio jest
źle...
10 kwi 22:02
Coma13:

wystarczy ze narysujesz wykres równania z Δ z ramionami odwrotnie (w dół) i zapiszesz ze
szukasz wartości dodatnich
10 kwi 22:02
zioomalka: tzn w zapisie jaka powinna być delta i założenia...
10 kwi 22:03
Coma13: właśnie o to chodzi że Δ>0 żeby były pierwiastki.... więc oznaczasz ten fragment gdzie
wartości są dodatnie... zawsze możesz najpierw narysować dopiero później dostosować do
tego odpowiedź...
10 kwi 22:06
zioomalka: przeczytałam coś takiego teraz: Dziedziną funkcji jest caly zbior liczb rzeczywistych
wtedy gdy mianownik nigdy nie przyjmuje zera.
W mianowniku mamy rownanie kwadratowe i liczymy delte i sprawdzamy kiedy jest ujemna
10 kwi 22:10
zioomalka: czyli Δ ma być mniejsza od zera?
10 kwi 22:17
zioomalka: kurcze jest ktoś w stanie zapisać to zadanie dobrze od początku do końca?
10 kwi 22:21
Zajączek wielkanocny:
| | 4m | |
jeżeli dziedziną funkcji f(x) = |
| ma być cały zbiór R to |
| | x2+mx+3 | |
mianownik musi być ≠ 0 dla każdego x∈R
x
2 + mx + 3 = 0
Δ = m
2 − 4*1*3 = m
2 − 12 = (m−
√12)(m+
√12) = (m−2
√3)(m+2
√3)
to równanie nie może mieć pierwiastków czyli
Δ<0
m
2−12<0
(m−2
√3)(m+2
√3) < 0 ⇔
[ m−2
√3>0 i m+2
√3<0 ] lub [ m−2
√3<0 i m+2
√3>0 ] ⇔
[ m>2
√3 i m<−2
√3 ] lub [ m<2
√3 i m>−2
√3 ] ⇔
m∈0 (zbioru pustego) lub m∈(−2
√3 ; 2
√3) ⇔
m∈0u(−2
√3 ; 2
√3) ⇔
m∈(−2
√3 ; 2
√3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
11 kwi 09:23