całka
PuRa: Całka:
∫ ln3 (x+3) dx
nie wiem jak ugryźć... : /.
20 mar 11:50
Artur z miasta Neptuna:
możesz zrobić podstawienie: t=x+3 ; dt = dx ... aby było 'ładniej'
następnie przez części:
v = ln
3t ; u' = 1
20 mar 11:52
PuRa: Wytłumacz mi pochodną z ln
3 t
skąd się takie coś wzięło?
20 mar 12:02
Artur z miasta Neptuna:
ln
3t = (lnt)
3
| | 1 | |
pochodna: 3(ln t)2 * (lnt)' = 3ln2t * |
| |
| | t | |
20 mar 12:06
PuRa: racja, przyjęłam

Dzięki
20 mar 12:09
Artur z miasta Neptuna:
no i tak przez części yyyy 3 razy i będzie wynik
20 mar 12:10