
| a | ||
y = | + 3 | |
| x − 2 |
Proste zadanie a nie moge zrobić
| a | ||
wykładnicza czyli | to hiperbola w ćwiartkach I i III (dla a>0) i w II i IV (dla a<0) | |
| x |
poza wyglądem hiperboli (który znasz) nic więcej nie trzeba mówić, czego byś nie wiedział z
poprzednich funkcji (np. jak przesuwać o wektor)
| a | ||
y= | to funkcja wymierna, a wykładnicza to y=ax | |
| x |
później spróbuje rozwiązać jak poducze się troche
teorii...dzięki
to nie jest funkcja wykładnicza , lecz wymierna (homograficzna) − wykres to hiperbola
| a | ||
a) f(x)= | +3 ⇒ rozwiąż równanie f(3)=1 ⇒ a+3=1 ⇔ a= −2 ; | |
| x−2 |
| −2 | ||
b) f(x)>1 ⇔ | +3>1 \ /*(x−2)2 i x≠2 ⇒ −2(x−2)+2(x−2)2 >0 ⇒ | |
| x−2 |
| −2 | ||
c) f(x)=0 ⇔ | +3=0 ⇒ −2+3(x−2)=0 i x≠2 ⇒ 3x=8 ⇔ x=83 . ... ![]() | |
| x−2 |
to podobne w takim razie wszystko jest do f. kwadratowej....
funkcja wymierna to parabola podzielona względem swojej osi symetrii?
w b nie powinno być x ∊ (2;1)?
Dam sobie spokój z tym zadaniem jeżeli mam takie
braki
a Artur z ... ma rację , a ty nic na ...
skróty, trochę hamuj , bo wielu na tej
funkcji sobie pazurki ...
łamie , pozdrawiam was obu
Jak zrozumie to sam zrobie,
dzięki