matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y = 5x + 1 przechodzącej
Olcia:
Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y = 5x + 1 przechodzącej przez punkt A = (10, −3). Proszę o rozwiązanie
20 mar 11:40
Aga1:
−1
Prosta prostopadła y=
x+b
5
−1
, bo 5*
=−1
5
A(10,−3)
−1
5
−3=
*
+b
5
1
oblicz b.
20 mar 11:49