matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pooc
Aleksandra:
w trójkącie prostokątnym dane są katy ostre; α=27 stopni i β=63 stopnie . Wtedy
cosα+sinβ
równa się?
cosα
20 mar 11:32
Artur z miasta Neptuna:
sin 63 = cos (90−63) = cos 27
cos 27 + cos 27
= cos 27
cos 27
20 mar 11:32
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... = 2
20 mar 11:33
Aleksandra:
Przepraszam, ale nie rozumiem tego zapisu:( sin 63 = cos (90−63) = cos 27
20 mar 11:36
Artur z miasta Neptuna:
α + β + 90
o
= 180
o
⇔ α+β = 90
0
⇔ β = 90−α
y
cosα =
z
y
sinβ =
z
cos α = sin β = sin (90−α) ... zgadza się
wzory redukcyjne się kłaniają:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
20 mar 11:39