przedzialy nierownosci
fortunata: Mam nie rownosc x2+5x≤6 obliczylam delte i wyszlo mi x1=−6 a x2=1 Narysowałam to ale tutaj
nie umiem tego narysowac.Myslalam ze przedzial bedzie od (−∞,−6>u<1,∞) ale w rozwiazaniu mam
inaczej dlaczego tak niech mi ktos wytlumaczy na co mam patrzec rysujac te przedzialy?
20 mar 11:30
Aga1: Δ=1, a nie 49
x1=−3, x2=−2
Ramiona paraboli do góry i rozwiązanie spod osi między miejscami zerowymi oraz miejsca zerowe.
20 mar 12:00
Artur z miasta Neptuna:
Aga1 ... yyy nie
x
2 + 5x≤ 6 ⇔ x
2 + 5x − 6 ≤ 0 ⇔ (x−1)(x+6) ≤ )
Fortunata:
parabola skierowana ramionami do góry (bo 1 > 0 ... współczynnik przy najwyższej potędze) ...
miejsca zerowe "−6" i "1" ... no to rysuj
20 mar 12:04
fortunata: nie umiem narysowac ale juz kapuje o co chodzi

dzieki
20 mar 13:21