Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y = 5x + 1 przechodzącej p
Olcia: Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l: y = 5x + 1 przechodzącej przez punkt A =
(10, −3).
Proszę o rozwiązanie
ewa: Zaczynamy od ogólnego równania : y=ax+b
Skoro ma być prostopadła do y=5x+1, to iloczyn ich współczynników kierunkowych musi być równy
(−1):
a*5=−1 /:5
| | 1 | |
Zatem wzór ma postać: y=− |
| x+b |
| | 5 | |
Wystarczy podstawić za x i y wspólrzędne A:
−3=−2+b
b=−1
| | 1 | |
Równanie poszukiwanej prostej: y= y=− |
| x−1 |
| | 5 | |