logarytmy
colo: Witam,
Sprawdźcie, czy dobrze zacząłem. Jak będzie w porządku to liczę dalej
| | 1 | |
log4{2log3[1 + log2(1+ 3log2x)]} = |
| |
| | 2 | |
4
12 = log
3[1 + log
2(1+ 3log
2x)]
2
20 mar 11:14
Artur z miasta Neptuna:
nie wkładaj tej '2' pod pierwiastek

Ponieważ '4
1/2 = 2'
więc będziesz miał:
2 = 2log
3[....] ⇔ 1 = log
3[....] ⇔ 3 = [....]
20 mar 11:18
colo:
2 = 2log3 [1 + log2(1 + 3log2x)
1 = log3 [1 + log2(1 + 3log2x)
3 = 1 + log2 (1 + 3log2x)
2 = log2 (1 + 3log2x)
W ten sposób?
20 mar 11:29
colo: A suma sumarum..
3 = 3log
2x
1 = log
2x
x = 2
tak?
20 mar 11:37
pigor: ... tak

, bardzo dobrze, mogłeś sobie sprawdzić podstawiając za x=2 w równaniu wyjściowym i
w pamięci stwierdzić, "idąc" od prawej strony, że P=2=2=L . ...
20 mar 11:47
colo: a no zgadza się, dzięki serdeczne
20 mar 11:52