pochodne
lelek: witam, mam takie pochodne
i slownie pierwiastek x z x
macie jakies podpowiedzi?
20 mar 11:12
lelek: oczywiscie w 1 jest 3 do potegi cos2x
20 mar 11:12
Jack:
wsk. sqrt[x]{x}=e ln(sqrt[x]{x} )=e1/x * ln(x)
20 mar 11:16
Artur z miasta Neptuna:
a co jest w mianowniku? 3
cos2x 
g' = (3
cos2x)' = (e
ln 3cos2x)' = (e
cos2x * ln3)' = e
cos2x * ln3 *
(cos
2x*ln3)' =
= 3
cos2x * (ln3 * 2cosx*(−sin x))
analogicznie licznik.
następnie, mając już f, f', g i g' podstawiasz do wzoru:
20 mar 11:16
lelek: czy to aby tak ma byc..?
| 2sin2x*2sinxcosxln2*3cos2x− 2sin2x*3cos2x−2cosxsinxln3 | |
| |
| 9cos2x | |
20 mar 11:28
lelek: i z pierwiastkiem
e1xlnx *1/x2−x−2lnx ?
20 mar 11:31
Artur z miasta Neptuna:
jak wygląda ta funkcja?
czy to jest
2
sin2x / 3
cos2x ... czy coś jeszcze
20 mar 11:36
lelek: tylko to
20 mar 11:37
Artur z miasta Neptuna:
skoro tylko to ... to co oznacza wpis 11:31

bo nie rozumiem.
to można też spróbować troszeczkę inaczej ... będzie łatwiej:
2
sin2x = 2
1−cos2x = 2*2
cos2x
| | 2 | |
2sin2x / 3cos2x = 2* ( |
| )cos2x |
| | 3 | |
z tego pochodna będzie troszkę szybciej liczona ... prawda
20 mar 11:42
lelek: to jest przyklad z 2 pochodna(patrz wyzej)
ale ta z cosinusem jest dobrze policzona?
20 mar 11:44
Artur z miasta Neptuna:
prawie:
− 2sin
2x*3
cos2x−2cosxsinxln3 <−−− co
to ma być
20 mar 11:47
lelek: oczywiscie *
20 mar 11:48
lelek: czy w pzypadku pochodnych czastkowych wyzszych rzedów stosuje sie dzialania takie jak na 1
rzedu?
20 mar 12:19
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście
pochodna to zawsze pochodna
pamiętaj, że f''(x) to nic innego jak (f'(x))'
więc jest to pierwsza pochodna z funkcji f'(x)
20 mar 12:20
20 mar 12:22
Artur z miasta Neptuna:
| df | | 2x*(xy) − (x2+y2)(2y) | |
| = |
| |
| dx | | (xy)2 | |
i tak dalej
20 mar 12:23
lelek: spoko dzieki
20 mar 12:24