Pliss
Aga: Rozwiąż nierówność −2x+x−3<0 Pilnie proszę pomoc
20 mar 11:04
Aga: Przepraszam za błąd −2x+x−3<0
20 mar 11:06
Aga1: To ma być nierówność kwadratowa, jeśli tak to oblicz Δ, jeśli Δ≥0 to licz pierwiastki i rysuj
parabolę
ramionami do dołu.
20 mar 11:07
Artur z miasta Neptuna:
chyba miało być:
−2x2 + x − 3 <0 ... tak?
to oblicz:
Δ = ...
x1 = ...
x2 = ...
określ przedziały gdy parabola (która ma ramiona skierowane do dołu ... ponieważ (−2) < 0) jest
mniejsza od zera
20 mar 11:07
Aga: Artur pomóż i rozwiąż
20 mar 11:10
Artur z miasta Neptuna:
−2x
2 + x − 3 < 0
Δ = 1 − 4(−2)(−3) < 0
brak miejsc zerowych
jako, że (−2) < 0 ... to cały wykres paraboli jest poniżej osi OX
czyli x∊R (dla każdego x spełniona jest ta nierówność)
20 mar 11:23
Aga: Rozwiąż nierówność −2x2 + x − 3 <0 Koledzy pomóżcie
20 mar 11:23
pigor: ...

zauważ, że
a=−2<0 i Δ=1
2−4(−2)(−3)= 1−4*6=−23 <0 ⇒ −2x
2+x−3<0 dla każdego
x∊R − szukane
rozwiązanie (nierówność bezwarunkowa)
20 mar 11:23
Sylwia: Rozwiąż nierówność −2x2 + x − 3 <0 Koledzy pomóżcie
20 mar 11:24
asdf:

tak będzie wyglądała parabola oraz czerwone to przedział do którego należy nierówność, więc x ∊
R, czyli od (−
∞;
∞)
teraz rozumiesz?
20 mar 11:28
Sylwia: Dziękuję
20 mar 11:30