graniastoslup
fortunata: Graniastosłup ma 2n+6 wierzcholkow. Liczba wszystkich krawedzi tego graniastoslupa jest rowna?
n+3, 4n+8, 6n+18, 3n+9
20 mar 11:01
Artur z miasta Neptuna:
każdy wierzchołek łączy się z 3 innymi wierzchołkami (za pomocą krawędzi) ... więc wszystkich
krawędzi będzie:
| (2n+6)*3 | |
| = (n+3)*3 = 3n + 9 |
| 2 | |
20 mar 11:03
Artur z miasta Neptuna:
dlaczego /
2 
ponieważ w ten sposób policzyliśmy każdą krawędź dwa razy (jako połączenie z A
do B ... a później jako połączenie B do A)
20 mar 11:04
pigor: ... otóż, z warunków zadania :
w = 2n+6=2
(n+3) ⇒
k= 3
(n+3)=
3n+9 , odpowiedź
D. . ...
20 mar 11:07
fortunata: a nie trzeba bylo pomnozyc (2n+6)*3 = 6n+18/2?
20 mar 11:07
Artur z miasta Neptuna:
a co za róznica czy się najpierw podzieli a później pomnoży .. czy na odwrót
20 mar 11:09
fortunata: a no tak skrocilo sie to teraz kapuje dzieki
20 mar 11:09
asdf: fortuna, narysuj sobie sześcian i zauwazysz to
20 mar 11:09
Aga1: Można , ale teraz musisz dzielić przez 2.
20 mar 11:09