zadanie
p o m o c y: Dwoch przyjaciol wygralo w totolotka 2000zl. Podzielili te kwote na pol i kazdy wplacil
swoja czesc do banku na okres 5 lat. Roczne oprocentowanie wkladu w tym banku wynosi
4%.
Pierwszy z przyjaciol corocznie odbieral dopisane odsetki, pozostawiajac wygrana kwote w
banku do konca 5 lat, drugi zas odebral wlozona kwote wraz z dopisywanymi corocznie
odsetkami po uplywie 5 lat.
Oblicz ile zl wiecej odebral drugi z przyjaciol, niz lacznie otrzymal pierwszy z nich.
Prosze o pomoc, bo wychodzi mi zly wynik, ze pierwszy mial wiecej o 200 od drugiego.
10 kwi 19:58
Coma13: ale znasz wzór:

K = K
0 * (1 + p/100)
n
10 kwi 20:28
Coma13: K1=1000 * (1,04)1 = 1040 − kwota po jednym roku
K5=1000 * (1.04)5 = 1216,6529024 zł − kwota po 5 latach
pierwszy przyjaciel wypłacił 5*(K1 − 1000) = 200 zł
drugi wypłacił K5−1000 = 216,6529024 zł
10 kwi 20:36