matematykaszkolna.pl
ekstremum lokalne ola: Witam, mam pytanie co do ekstremum funkcjiemotka Bo oblicza się tak, że liczymy 1sza pochodna, oceniamy monotoniczność i okreslamy na podstawie tabelki gdzie jest minimum a gdzie maksimum. Ale moje pytanie brzmi... Co z drugą pochodna? mam w notatkach, że: a) jezeli f'(x)=0 i f''(x)>0to funkcja ma w punkcie minimum lokalne b) jeżeli f'(x)=0 i f''(x)<0 −> maksimum Kiedy oblicza się drugą pochodną i po co? Bardzo proszę o pomoc
20 mar 09:26
Artur z miasta Neptuna: po pierwsze −−− określa się najpierw Df ... bo może Ci wyjść ekstremum w punkcie nie należącym
 1 
do dziedziny (np. w x0 = 0 dla f(x) =

)
 x2 
po drugie −−− zapis z notatek jest alternatywą do sprawdzania 'monotoniczności' f'(x) ... tzn. jeżeli nie potrafisz narysować szkicu f'(x) ... to możesz w taki sposób określić minimum/maksimum funkcji f(x) po trzecie −−− w ten też sposób łatwo odrzucić punkty przegięcia, dla których f'(x) = 0 oraz f''(x) = 0 (uwaga ... nie dla każdego punktu przegięcia f'(x) = 0) w ten sposób zauważysz, że dla f(x) = x3 ... punkt x=0 nie jest ekstremum lokalnym
20 mar 09:32
Aga1: Drugą pochodną oblicza się jak chcesz znaleźć punkty przegięcia i określić, gdzie jest funkcja wypukła , a gdzie wklęsła. Można też przy ekstremum, wtedy nie musisz badać znaku pierwszej pochodnej.(czasami łatwiej rozwiązać f"(x)>0 niż f'(x)>0
20 mar 09:33
Artur z miasta Neptuna: w praktyce jednak −−− nie używa się tego emotka tylko robi się 'roboczy szkic' f'(x) ... zaznaczając miejsca zerowe i rysując, kiedy f' jest >0 a kiedy <0
20 mar 09:33
ola: dzięki wielkieemotka Ciągle znajdowałam tylko przyklady z f'(x) i nie wiedziałam do czego mi ta druga pochodna dziękuję pięknieemotka
20 mar 09:36