ekstremum lokalne
ola: Witam,
mam pytanie co do ekstremum funkcji

Bo oblicza się tak, że liczymy 1sza pochodna, oceniamy monotoniczność i okreslamy na podstawie
tabelki gdzie jest minimum a gdzie maksimum.
Ale moje pytanie brzmi... Co z drugą pochodna? mam w notatkach, że:
a) jezeli f'(x)=0 i f''(x)>0to funkcja ma w punkcie minimum lokalne
b) jeżeli f'(x)=0 i f''(x)<0 −> maksimum
Kiedy oblicza się drugą pochodną i po co?
Bardzo proszę o pomoc
20 mar 09:26
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze −−− określa się najpierw D
f ... bo może Ci wyjść ekstremum w punkcie nie należącym
| | 1 | |
do dziedziny  (np. w x 0 = 0 dla f(x) = |
| ) |
| | x2 | |
po drugie −−− zapis z notatek jest alternatywą do sprawdzania 'monotoniczności' f'(x) ... tzn.
jeżeli nie potrafisz narysować szkicu f'(x) ... to możesz w taki sposób określić
minimum/maksimum funkcji f(x)
po trzecie −−− w ten też sposób łatwo odrzucić punkty przegięcia, dla których f'(x) = 0 oraz
f''(x) = 0 (uwaga ... nie dla każdego punktu przegięcia f'(x) = 0)
w ten sposób zauważysz, że dla f(x) = x
3 ... punkt x=0 nie jest ekstremum lokalnym
20 mar 09:32
Aga1: Drugą pochodną oblicza się jak chcesz znaleźć punkty przegięcia i określić, gdzie jest funkcja
wypukła , a gdzie wklęsła.
Można też przy ekstremum, wtedy nie musisz badać znaku pierwszej pochodnej.(czasami łatwiej
rozwiązać f"(x)>0 niż f'(x)>0
20 mar 09:33
Artur z miasta Neptuna:
w praktyce jednak −−− nie używa się tego

tylko robi się 'roboczy szkic' f'(x) ... zaznaczając miejsca zerowe i rysując, kiedy f' jest >0
a kiedy <0
20 mar 09:33
ola: dzięki wielkie

Ciągle znajdowałam tylko przyklady z f'(x) i nie wiedziałam do czego mi ta
druga pochodna

dziękuję pięknie
20 mar 09:36