pole trójkąta...
Martyna: 1. Podaj współrzędne wektora, który jest równoległy do prostej y=2x+1 i ma długość 1.
2. Dane są punkty: A=(−4,5), B=(1,4) i C=(8,−4).
a) Jeden z tych punktów nie leży na prostej l o równaniu y=(−3/4)*x + 2. Oblicz odległość tego
punktu od prostej l.
b) Oblicz pole trójkąta ABC.
3. Jakie współrzędne ma obraz punktu P=(a,b) w symetrii względem prostej y=2x?
20 mar 09:12
Artur z miasta Neptuna:
| | W | |
1) W = [1,2] .... teraz robisz |W| = √1+4 = √5 ... więc E = |
| = [1/√5;2/√5] |
| | |W| | |
E to szukany wektor (możesz wyciągnąć niewymierność z mianownika)
20 mar 09:19
Artur z miasta Neptuna:
a) ... znajdź który punkt (podstawiając punkty do równania prostej) ... następnie zajrzyj do
książki/tabli/'wujka google' i wykorzystaj wzór na liczenie odległości punktu od prostej
b) skoro zrobiłaś (a) to masz 'wysokość' trójkąta, musisz jeszcze obliczyć długość podstawy,
czyli odległość pomiędzy punktami leżącymi na tej prostej (np. z długość wektora/odcinka)
20 mar 09:21