punkt styczności i inne ...
Martyna: 4. Sprawdź, że prosta x+3y−9=0 jest styczna do okręgu (x+1)2 + y2 =10, i znajdź współrzędne
punktu styczności.
5. Mamy dwie proste y=2x i y=(−1/10)*x+7. Do drugiej prostej należy punkt B =(0,7) i punkt
przecięcia A=(10/3;20/3).
a) Oblicz pole trójkąta OAB, gdzie punkt O=(0,0)
b) Oblicz sinus kąta OAB
6. Punkty A=(−1,1+2√3), B=(−3,1), C=(−3−√3,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku
ABCD. Oblicz miarę kąta ABC.
20 mar 09:11
Artur z miasta Neptuna:
4. prosta styczna do okręgu ⇔ układ równań posiada DOKŁADNIE 1 rozwiązanie (x,y)
5.
a) najlepiej sobie narysuj i sprawdź jaki 'wektor' będzie pod kątem prostym do jakiego wektora
... wyznacz ich długości i masz już gotowe dane do obliczania pola
w przeciwnym razie −−− wzór Herona na PΔ
b) tw.cosinusów
20 mar 09:25