Zadanie logiczne
Marcin: Mamy pole o wielkości 6x6 oraz lafelki 3x1. Musi zostać jak najwięcej pustych pól.
20 mar 08:23
Artur z miasta Neptuna:
a jeszcze wyjaśnij −−− co mamy robić, aby kombinować z tymi pustymi miejscami
20 mar 08:36
Marcin: Zadanie brzmi tak: Pewien student zaczął układać kafelki a że był strasznie zmęczony to nie
układał tego dokładnie, w końcu nie miał już miejsca żeby je przyklejać. Nie można ich
przycinać ani nakładać na siebie. Dowiedziałem się, że takich pustych miejsc może być 15 i
trzeba uzasadnić czemu nie 16.
20 mar 09:00
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze
6x6 = 36
3x1 = 3
więc ilość wolnych miejsc = 36 − 3k ... gdzie k −−− ile student kafelek położył
i wiesz, że 36 podzielne przez 3 oraz 3k podzielne przez 3
więc (36−3k) będzie podzielne przez 3
więc ilość wolnych miejsce ∊ {0,3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36}
20 mar 09:10
Artur z miasta Neptuna:

przykładowe rozwiązanie
20 mar 09:16
Artur z miasta Neptuna:
więc jak już ... to musisz uzasadnić, dlaczego nie może być 18 wolnych miejsc
20 mar 09:26
Marcin: Czyli jakie jest dokładne uzasadnienie, że nie może być 18 i więcej?
20 mar 10:09
Artur z miasta Neptuna:
uzasadnienie

opisowe

załóżmy, że jest 18 miejsc wolnych ... czyli połowa ... podzielny ten kwadrat 6x6 na 6 równych
części po 1x6 każdy
w każdej z tych części wkładamy jedną kafelkę, tak aby nie można było ułożyć już następnej
kafelki (czyli jest __ X X X __ __ albo __ __ X X X __

. Tylko w ten sposób w każdej części
mamy 3 wolne miejsca co w sumie daje nam 18 wolnych miejsc
Składamy te części w całość tworząc kwadrat 6x6 i okazuje się, że jest możliwość położenia
dodatkowych kafelek w pionie. Czyli ilość wolnych miejsc <18.
20 mar 10:17
Marcin: Ok, dzięki wielkie za pomoc
20 mar 10:45