:(
Katarzyna: pomoze ktoś

Nie mam pojęcia jak z tym ruszyć

Głupie te zadania

nie umiem tego rozwiazać

Wewnętrzna średnica rura, z której wypływa woda , ma 1 cm. W jakim czasie wypełni się
pięciolitrowe naczynie, jeżeli prędkość wypływu wody wynosi 5m/s
10 kwi 19:41
Coma13: ja chyba mam wynik...tylko nie wiem czy zrozumiesz mój sposób...to zadanie było zapodane
na matematyce czy fizyce...? bo ja mam oznaczenia analogiczne do fizyki
10 kwi 20:04
Katarzyna: Dobrze...tak też może być
10 kwi 20:10
Coma13: wersja uproszczona
załóżmy że:
V=5litrów=5dm3=5000000cm3
d=1cm → r=0,5cm → Sprzekroju rurki=πr2=0,25π≈0,7854cm
Xprzepływu = 5m/s = 500cm/s − prędkość
5000000 cm3
t=−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 12732,365673542144130379424497072 s
500cm/s * 0,7854cm2
(po rachunku jednostek można dojść do tego ze cm się skracają)
10 kwi 20:14
tim: Coma

Nie za dużo ZER 5dm
3 = 5...cm
3
10 kwi 20:17
Coma13: no oczywiście ze za dużo

no ale musiałem zrobić jakiś błąd nie byłbym sobą
10 kwi 20:19
Coma13: 1dm = 10 cm → 1dm3 = 1000cm3
10 kwi 20:20
Coma13: prawidłowe t:
5000 cm3
t=−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 12,732365673542144130379424497072 s
500cm/s * 0,7854cm2
10 kwi 20:22
Coma13: Katarzyno... a miałem lepsze oznaczenia w stylu.. P − moc W−praca

to byłby hit ale tak
mam nadzieje jest dobrze.... a no i
tim mnie na szczęście kontroluje
10 kwi 20:25
tim: Coma13

Bez zaokrągleń wyjdzie 12,73239545s

Przyjmujemy 13s
10 kwi 20:28
Coma13: no 13 to piękna liczba

zgadzam się
10 kwi 20:38