rownania trygonometryczne
Filip: Proszę o pomoc.
Mam problem z podanymi podpunktami, wychodzą mi złe wyniki i nie wiem czemu. Bardzo proszę o
pomoc.
a) cos2+6cos+5=0 t=cosx
t2+6t+5=0 Δ=16 √Δ=4
t1=−5 ∨ t2=−1
sinx=−5 sprzczne ∨ sinx=−1
x=−π2π +2kπ, gdzie k∊C. Wynik jaki jest podany w odpowiedziach to x=π+2kπ.
b)2sin2−sinx−1=0 t=sinx
2t2−t−1=0 Δ=9 √Δ=3
t1=−1 ∨ t2=12
sinx=−1 ∨ sinx=12
x=−π2+2kπ ∨ x=π6+2kπ ∨ x=56π+2kπ, gdzie k∊C. Wynik w odpowiedziach to:
x=π2+2kπ ∨ x=−π6+2kπ ∨ x=−56π+2kπ.
c)2sin2x−3cosx=3 t=cosx
2(1−cos2x)−3cosx=3
−2cos2x−3cosx−1=0
−2t2−3t−1=0 Δ=1 √Δ=1
t1=1 ∨ t2=12
cosx=1 ∨ cosx=12
x=2kπ ∨ x=π3+2kπ ∨ x=−π3+2kπ. Wynik w odpowiedziach to: x=(2k+1)π ∨
x=−23+2kπ ∨ x=23π+2kπ.
d)tg2−(1+√3)tgx+√3=0 ten przykład nie wiem jak zrobić więc proszę o jakąś podpowiedź.
20 mar 00:23
ICSP: a) rozwiązujesz dla cos a nie sin
b) źle policzone pierwiastki
20 mar 00:31
ICSP: c) znowu źle policzone pierwiastki
20 mar 00:33
ICSP: d) zastosuj zmienną t = tgx i rozwiąż równanie kwadratowe.
a = 1
b = −(1 + √3)
c = √3
20 mar 00:33
Filip: Dziękuję bardzo

w pod. d wychodzi mi Δ=4−2
√3−4
√3=4−6
√3 i nie wiem jak dalej to rozwiązać?
20 mar 00:53
Eta:
Masz błąd w delcie

Δ= [−(1+
√3)]
2−4
√3= +4+2
√3−4
√3= 4−2
√3 = (1−
√3)
2
√Δ= 1−
√3 to t= ........ =1 v t=....... =
√3
tgx= 1 v tgx=
√3
dokończ.........
20 mar 01:28