Równanie wielomianowe
Niekumaty: Witam!
Bardzo bym prosił o rozwiązanie poniższego zadanka:
Rozwiąż równanie: 4x4−9=0.
Pozdrawiam!
19 mar 23:42
Beti: (2x−3)(2x+3)=0 − ze wzoru skróconego mnożenia
2x−3=0 lub 2x+3=0
x=... x= ...
19 mar 23:43
Beti: a nie sory tam jest czwarta potęga !
19 mar 23:44
Niekumaty: 2. Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)=x3−3x2−6x+8
19 mar 23:44
ICSP: 4x
4 − 9 = (2x
2)
2 − 3
2 = (2x
2−3)(2x
2+3) = (
√2x −
√3)(
√2x +
√3)(2x
2 + 3)
2x
2 + 3 = 0 ⇔ x ∊∅
19 mar 23:45
Niekumaty: No właśnie, i z tą potęgą mam problemik. (W pierwszym zadanku). Niby coś tam obliczyłem, ale
dochodzę do rozwiązania, które nijak ma się do prawdziwego.
19 mar 23:45
Beti: (2x2−3)(2x2+3)=0
(√2x−√3)(√2x+√3)(2x2+3)=0
√2x−√3=0 lub √2x+√3=0
x = ... x = ...
19 mar 23:46
ICSP: x
3 − 3x
2 − 6x + 8 = x
3 − x
2 − 2x
2 + 2x − 8x + 8 = x
2(x−1) −2x(x−1) −8(x−1) = (x−1)(x
2 −
2x − 8)
dalej mi już się nie chce

drugi nawias bez problemu z delty policzysz.
19 mar 23:48
Eta:
19 mar 23:48
MQ: Ludzie! Po co tak komplikujecie?
| | 9 | | √3 | |
4x4−9=0 ⇒ x4= |
| ⇒ |x|= |
| |
| | 4 | | √2 | |
19 mar 23:49
Niekumaty: Nieźle, szybcy jesteście

Dzięki za rozwiązania, teraz wszystko się zgadza. Pozdrawiam!
19 mar 23:53