oś symetrii wykresu funkcji f(x)=-2(x+2)^2+3 jaka jest prosta w równaniu
iga: oś symetrii wykresu funkcji f(x)=−2(x+2)2+3 jaka jest prosta w równaniu
19 mar 23:38
Beti: x= −2
19 mar 23:40
kama: x=−2
oś symetrii x=p− tak jak współrzędna wierzchołka
19 mar 23:40
MQ: To jest równanie paraboli w postaci kanonicznej.
Osią symetrii jest prost x=x0
Porównaj sobie ze wzorem na postać kanoniczną i od razu zobaczysz ile jest x0.
19 mar 23:40
asdf: a(x −p)2 + q
−p = 2
p = −2
więc osią symetrii jest x = −2
19 mar 23:41
iga: dzięki
19 mar 23:45