majk: Znajdź liczby spełniające równanie:
9 x3 + 9 x2 - 3x - 3 =0
Rozwiąż nierówność:
(x2 - 16)(x2 - x) > 0
z góry wielkie dzięki ; ))
10 maj 20:09
adamos64-gg5628947: W(1)≠0
W(-1)=9*(-1)3+9(-1)2-3*(-1)-3=0
W(3)≠0
W(-3)≠0
lub znaleźć wszystkie liczby nie tylko calkowite to:
9x3+9x2-3x-3=0
9x2(x+1)-3(x+1)=0
(9x2-3)(x+1)=0
czyli oblicz 9x2-3=0 , a z drugiego równania za x podstaw -1 i też będzie równe zero
czyli takie są rozwiązania
10 maj 21:13
-_-: pierwsze
9x
2 (x+1) - 3 (x+1)=0
(9x
2 - 3) * (x+1)=0
3(3x
2 -1) (x+1)=0
3(
√3x-1)(
√3x+1) (x+1)=0
W(x)=0 ⇔ x={-1; -
√3/3;
√3/3}
no coś mniej więcej takiego

drugie:
x(x-4)(x+4)(x-1) >0
miejsca zerowe -4;0;1;4. malujemy ladny wezyk

w(x)>0 ⇔ x∈ (-
∞;-4)lub(0;1)lub(4;
∞)
oba się bezstresowo da przekształcać
10 maj 21:13
adamos64-gg5628947: a dla Twojej wiadomości 9x
2-3=0 nie ma rozwiązania czyli liczbą spelniajaca to rownanie
jest tylko -1!
10 maj 21:16
adamos64: stop"

jest wynik

-
√3/3 i
√3/3 i jeszcze to -1
10 maj 21:23
adamos64: stop"
![emotikonka]()
jest wynik
![]()
-
%26radic%3B3/3 i
%26radic%3B3/3 i jeszcze to -1
10 maj 21:23