Łatwa pochodna
wtim: pochodna z (2y)
−6 czyli ((2y)
−6)'
najpierw licze pochodna zewnetrzną czyli 2y jest naszym x. Wtedy pochodna z x
−6 = −6x
−7 a jak
podstawie
x=2y to bedzie −6(2y)
−7 i to mnoze przez pochodna srodka czyli 2y a to jest dwa. Ale w
programie mi wychodzi dziwna liczba
− 3/32y
7
Wiec co jest nie tak, przeciez dobrze robie skad sie wzielo to 32
19 mar 23:12
Basia:
| | 1 | | 1 | |
f(y)=(2y)−6 = 2−6*y−6 = |
| *y−6 = |
| *y−6 |
| | 26 | | 64 | |
| | 1 | | −3 | |
f'(y) = |
| *(−6)*y−7 = |
| *y−7 |
| | 64 | | 32 | |
to nie jest funkcja złożona, to f(y) = c*g(y) i f'(y) = c*g'(y)
19 mar 23:18
Artur z miasta Neptuna:
bo (2y)7 = 32y7 ... po prostu 'program' wymnaża nawias
19 mar 23:19
Beti: wychodzi, wychodzi, tylko trzeba poprzekształcać to co Ci wyszło
19 mar 23:20
wtim: B.dziekuje
19 mar 23:24
wtim: Po prostu jak zwykle zle okreslilem co jest funkcja a co stała. Juz rozumiem najpierw trzeba
bylo
podnieść do −6 i ztego wyciagnac 1/64 przed nawias i liczyc pochodna y
−6
19 mar 23:27
Basia:
tak jest najprościej, ale tak jak liczyłeś też jest dobrze
| | 1 | |
−6*(2y)−7*2 = −12*2−7*y−7 = −12* |
| *y−7 = |
| | 27 | |
19 mar 23:30