ciągi arytmetyczne
zuza1325: Długości boków trójkąta prostokątnego, którego pole jest równe 24dm, są kolejnymi wyrazami
ciągu arytmetycznego. Wyznacz długości boków tego trójkąta.
19 mar 23:10
Tragos: (a, b, c) − ciąg arytmetyczny
2b = a + c
a, b − przyprostokątne
c − przeciwprostokątna
a
2 + b
2 = c
2
19 mar 23:18
19 mar 23:20
asdf: 48 = a
1 * (a
1 + r)
a
12 + (a
1 + r)
2 = (a
1 + 2r)
2
| | 2304 | |
a2 + |
| = a2 + 4ra + 4r |
| | a2 | |
| | 2304 | | 48 | |
a2 + |
| = a2 + 4r( |
| ) |
| | a2 | | a | |
| | 2304 | | 192r | |
a2 + |
| = a2 + |
| |
| | a2 | | a | |
2304a = 192a
2r
12=a * r
a
2 = 36
19 mar 23:33
asdf: reszte sam
19 mar 23:38
Mila: a=x x>0
b=x−r, r>0 ⋀x>r
c=x+r
(x+r)2=(x−r)2+x2
⇔x2−4xr=0
x(x−4r)=0
x=4r
a=4r
b=3r
1/2*3r*4r=24
r=2
a=8
b=6
c=10
19 mar 23:46
zuza1325: dzięki
20 mar 00:04
zuza1325: z tego wynika :
1/2*3r*4r=24 =>6r=24=>r=4 tak mi się wydaje
20 mar 00:16
asdf: 3r * 2r = 24
6r
2 = 24
r
2 = 4
r = 2 lub r = −2 ( w założeniach masz r > 0 więc to drugie odpada)
20 mar 00:19
pigor: ...

widzę, że nikt nie ...

słucha − szkoda −
Tragos −a , bo np.
jeśli
0<a<b<c= ? − szukane
boki trójkąta , gdzie z tw. o 3−ech kolejnych wyrazach
ciągu arytmetycznego
a+c=2b oraz z danego pola trójkąta
ab=2*24 i tw. Pitagorasa
[n[a
2+b
2=c
2 mamy − wcale nie trudny układ 3−ech równań :
c=2b−a i ab=48 i a
2+b
2=(2b−a)
2 ⇒ a
2+b
2=4b
2+a
2−4ab i ab=48 ⇒ 3b
2=4*48 ⇒
b
2=4*16 o b>0 ⇒
b=8 ⇒ a*8=48 ⇒
a=6 ⇒ c=2*8−6 ⇒
c=10. ... i tyle .
20 mar 00:40