zbadaj monotoniczność ciągu
zbytdobra: Ciąg (an) określony jest wzorem
a) Zbadaj monotoniczność tego ciągu
b) Wyznacz największy wyraz ciągu (an)
proszę o wskazówki
19 mar 23:06
Artur z miasta Neptuna:
monotoniczność:
a
n+1 − a
n = ....:
<0 to malejący
= 0 to stały
> 0 to rosnący
lub:
<1 to malejący
= 1 to stały
> 1 to rosnący
wybierz co wolisz
19 mar 23:08
Beti:
a) wyznacz a
n+1 i zbadaj znak różnicy: a
n+1 − a
n
| | 3 | |
b) ułamek |
| jest największy, gdy jego mianownik jest najmniejszy. A mianownik, |
| | tr. kw. | |
czyli tr. kwadr. jest najmniejszy (ma najmniejszą wartość) tam, gdzie parabola ma wierzchołek.
19 mar 23:10
Basia:
y=n
2−15n+57
parabola, a właściwie punkty na paraboli
wierzchołek
| | 3 | |
a ponieważ tu mamy |
| to |
| | parabola | |
a
1<a
2<a
3<a
4<a
5<a
6 = a
7>a
8>a
9>.....................
nie jest monotoniczny i żeby to pokazać wystarczy policzyć np. a
5, a
6, a
7 i a
8
największe są dwa wyrazy tego ciągu a
6 = a
7
19 mar 23:14
zbytdobra: a) w odpowiedziach jest że ciąg jest niemonotoniczny i jak rozwiązuje to an+1 − an = ....: to
wychodzą mi jakieś kosmiczne liczby
19 mar 23:17
Artur z miasta Neptuna:
zbytdobra −−− bo ów ciąg jest do pewnego momentu rosnący a później malejący
19 mar 23:21