Na symetralnej odcinka AB gdzie A=(1,1) i B=(3,5) wyznacz współrzędne punktu, kt
Karolina: Na symetralnej odcinka AB gdzie A=(1,1) i B=(3,5) wyznacz współrzędne punktu, którego odległość
od początku układu współrzędnych jest równa 2√5
19 mar 23:04
MQ: P(x,y)
Na symetralnej, więc odległość od A = odległość od B
czyli
(x−1)2+(y−1)2=(x−3)2+(y−5)2
Z warunku odległości od początku układu wsp.:
x2+y2=(2√5)2=4*5=20
Układ równań do rozwiązania.
19 mar 23:25
Beti:
1. Najpierw prosta AB:
2a=4 → a=2 więc b=1−2=−1
pr.AB: y=2x−1
2. Teraz symetralna:
a) wyznaczam Srodek odc. AB: C=(2,3)
| | 1 | |
b) wsp. kier. symetr.: a*2 = −1 → a=− |
|
|
| | 2 | |
| | 1 | |
c) wyraz wolny symetr.: 3=− |
| *2+b
|
| | 2 | |
3=−1+b → b=4
| | 1 | |
3. Na symetr. wyznaczam punkt D=(x, − |
| x+4) i zapisuję jego odległość od punktu (0,0):
|
| | 2 | |
| | 1 | |
√x2 + (4− |
| x)2 = 2√5 − rozwiąż to równanie |
| | 2 | |
19 mar 23:36