iczbę 30 rozłóż na takie dwa składniki, aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
Natalia: Liczbę 30 rozłóż na takie dwa składniki, aby suma ich kwadratów była najmniejsza.
19 mar 23:02
Beti: 30=x+y → y=30−x
S = x2+y2
S(x) = x2 + (30−x)2 − doprowadź do prostszej postaci, określ dziedzinę i policz wsp.
wierzchołka paraboli
19 mar 23:05
Artur z miasta Neptuna:
30 = x+y
x2 + y2 ...minimalna
ja bym to zadanie robił z pochodnych ... ale z pewnością autorka nie miała pochodnych, więc
niestety ... liczyć trzeba na licealistów, którzy znają 'myki' na minimalizację wyników
19 mar 23:05
Eta:
To tak jak z .... tw. Fermata
19 mar 23:07