prosze pomóżcie...
łukasz: obwód Δrównoramiennego wynosi 36cm.Długość ramienia jest o 30% większa od podstawy.oblicz
pole trójkąta//
10 kwi 19:28
tim: BOK = 1,00x
RAMIĘ = 1,30x
1x + 1,3x + 1,3x = 36cm
Oblicz x
10 kwi 19:33
łukasz: 3,6x=36
x=10
10 kwi 19:35
łukasz: i co dalej
10 kwi 19:38
tim:

tw. Pitagorasa liczymy wysokość
(1/2a)
2+h
2 = 13
2
10 kwi 19:40
łukasz: 25+h2=169
h2=144
h=12
10 kwi 19:42
tim: Pole = a * h / 2
10 kwi 19:43
10 kwi 19:45
łukasz: ok pole chyba jest dobrze ,,dzięki
10 kwi 19:45
tim: dOBRZE
10 kwi 19:46