Pewien uczeń obliczył wartość wyrażenia [(7+p{24)}^{u{1}{2}}+(7-p{24)}^{u{1}{2}}
Natalia: Pewien uczeń obliczył wartość wyrażenia [(7+√24)12+(7−√24)12]2 i otrzymał
wynik 14, który okazał się błędny. Oblicz błąd względny δ jego obliczeń i wyraź go w
procentach
z dokładnością do 0,01.
19 mar 23:00
kama: [(7+√24)12+(7−√24)12]2=(7+√24)+2(7+√24)(7−√24)+(7
−√24)=7+√24+2*(49−24)+7−√24=14+50=64
19 mar 23:17
kama: błąd względny
6414*100%=...
19 mar 23:19
pigor: ... otóż , widzę to tak :
ao=[
√7+√24+
√7−√24]
2=[
√6+2√6+1+
√6−2√6+1]
2=
=[
√(√6+1)2+
√(√6−1)2]
2=[|
√6+1|+|
√6−1|]
2=[
√6+1+
√6−1]
2=[2
√6]
2=4*6=
24
− dokładna wartość danej liczby i
a=14 − jej przybliżenie − tu błędny wynik podany
przez ucznia , to
b=a−ao= 24−14 =10 >0 − błąd przybliżenia z nadmiarem, tu...

gruby błąd

,
zdarza się , zatem
|Δ=|b|=|a−ao|=|10|=10 − błąd
bezwzględny przybliżenia , więc
Δa= 1014 ≈ 0,7143 =
71,43% − szukany
błąd względny tego błędnego wyniku
ucznia .
20 mar 00:05
kama: Oczywiście wcześniej był błąd [(7+√24)12+(7−√24)12]2=(7+√24)+2√(7+√24)(7−√24)+(7 −√24)=
7+√24+2*√49−24)7−√24=14+2*5=24
20 mar 00:28