zadanie z probnej matury
tomek: wykaz ze 6116<1824
19 mar 22:56
Godzio:
Było tysiąc pięćset sto dziewięćset razy !

18
24 > 16
24 = 2
96 = 64
16 > 61
16 ⇒
18
24 > 61
16
19 mar 23:00
Artur z miasta Neptuna:
61
16 = 61
2*8 < 18
24 = 18
3*8
otrzymujesz:
(61
2)
8 < (18
3)
8 ⇔ 61
2 < 18
3 = 18
2+1
otrzymujesz
61
2 < 18
2*18 / : 18
2
| | 61 | | 72 | |
( |
| )2 < ( |
| )2 = 42 = 16 < 18 |
| | 18 | | 18 | |
c.n.w.
19 mar 23:00
jarke: ( 612 )8 < (183)8
612 < 18 3
a te liczby można na kalkulatorze wymnożyć
wydaje mi się, że tak jest dobrze
19 mar 23:02
Basia:
np. tak
a=6116
b=1824
log18b = log181824 = 24
log18a = log186116 = 16*log1861
183/2 = √183 = 18√18 > 18√16 = 18*4=72 > 61
czyli
log1861 < 32
stąd
log18a < 16*32 = 24
czyli
log18a < log18b
czyli
a<b
19 mar 23:06
pigor: ... lub np. tak
6116<1824 ⇔ (61
2}
8<(18
3)
8 ⇔
37218< 58328 c.n.w. z własności
potęg o jednakowych wykładnikach . ...
19 mar 23:06