Przedstaw na osi liczbowej interpretację graficzną nierówności |3x+9|<12
Natalia: Przedstaw na osi liczbowej interpretację graficzną nierówności |3x+9|<12. Odczytaj rozwiązanie
tej nierówności.
19 mar 22:47
Artur z miasta Neptuna:
rysujesz prostą:
y=3x+9
następnie 'odbijasz' wszystko co jest poniżej osi OX (czyli dla x<−3)
następnie rysujesz prostą y=12
wszystko co jest poniżej prostej y=12 jest Twoim rozwiązaniem
19 mar 22:53
Eta:

|3x+9|<12 /:3
|x+3| <4 ⇒ x€
<−7, 1>
19 mar 22:53
Eta:
Arturze ........... miało być ..... "na osi liczbowej "
19 mar 22:57
pigor: ...
Eta . ...

tak, to jest szukana odległość x−ów od liczby −3
19 mar 22:57
a: (−3)x(−4)=12 na osi liczbowej
13 maj 21:33