Rzucamy dwukrotnie dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że o
Paulina: Rzucamy dwukrotnie dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że otrzymamy w obu rzutach łącznie co najmniej 4 oczka.
19 mar 22:41
Artur z miasta Neptuna:
| | 4*6 | | 1*4 | | 1*5 | |
P(A) = |
| + |
| + |
| |
| | 6*6 | | 6*6 | | 6*6 | |
pierwsza część −−− za pierwszym razem co najmniej 3 oczka ... za drugim cokolwiek
druga część −−− za pierwszym razem 1 oczko ... za drugim co najmniej 3
trzecia część −−− za pierwszym razem 2 oczka ... za drugim co najmniej 2 oczka
19 mar 22:48
MQ: Artur, przecież cztery oczka w dwu rzutach dwiema kostkami dostaniemy łacznie zawsze, bo
minimalnie jedno oczko można wyrzucić na kostce.
Tak więc wg mnie prawdopodobieństwo =1.
19 mar 22:53
Artur z miasta Neptuna:
MQ ... w pierwszym rzucam 1 oczko ... w drugim 2 oczka ... i ile mam łącznie ? 3 a nie 4
19 mar 22:56
MQ: Jak w pierwszym możesz mieć jedno oczko, kiedy rzucasz dwiema kostkami w pierwszym rzucie
i dwiema kostkami w drugim rzucie?
19 mar 22:58
Beti: Artur, MQ ma rację. Dwukrotny rzut dwiema kostkami daje 4 wyniki, w których
każdy jest co najmniej jedynką. Zatem ich suma daje zawsze co najmniej cztery. P(A) = 1
19 mar 23:01
Artur z miasta Neptuna:
pfff ... źle przeczytałem zadanie ... wybaczcie ... zresztą widać po rozwiązaniu, że rzucałem 1
kostką
19 mar 23:02
Beti: widocznie jedną kostkę chowałeś w kieszeń
19 mar 23:03
MQ: Ważne, że już się zgadzamy.
19 mar 23:07