Wiedząc że tgx=2, oblicz wartość wyrażenia U{ sinx }{ cos^2x }
Paulina: | | sinx | |
Wiedząc że tgx=2, oblicz wartość wyrażenia |
| |
| | cos2x | |
19 mar 22:40
cześć: bierzemy wzór: tgx=
sinxcosx
czyli:
2=
sinxcosx co daje nam 2cosx=sinx
teraz z użyciem jedynki trygonometrycznej obliczamy wartość cosx
sin
2x+cos
2x=1
(2cosx)
2+cos
2x=1
5cos
2x=1 / :5
cos
2x =
15
cosx =
1√5 =
√55
teraz obliczymy wartość sinx
jesli 2cosx=sinx to
2√55=sinx
wystarczy teraz tylko podstawic dane do wyrażenia i koniec
19 mar 23:26
Eta:

dla x€ (0
o,90
o)
| | sinx | | 1 | |
W= |
| = tgx* |
| =2*√5 |
| | cos2x | | cosx | |
19 mar 23:31
Basia:
nie czepiam się, ale w zadaniu nie jest napisane, że kąt jest ostry
i wobec tego są
dwa rozwiązania
| | 1 | | 1 | |
cosx = |
| lub cosx = − |
| itd. |
| | √5 | | √5 | |
19 mar 23:34
Eta:
Oczywiście
19 mar 23:35