Wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność -x^2+2x+15≥0
Paulina: Wyznacz wszystkie liczby całkowite spełniające nierówność −x2+2x+15≥0
19 mar 22:35
Artur z miasta Neptuna:
−x
2 + 2x + 15 = −(x−5)(x+3) ≥ 0
więc jakie będzie rozwiązanie
19 mar 22:36
Paulina: nio jakie?
19 mar 22:41
Eta:

−x
2+2x+15 ≥0 policz deltę x
1 x
2
(x+5)(x−3) ≥0 ⇒ x€ < −5, 3> i x€ C
to: x= { −5,−4,−3,−2............. dokończ
19 mar 22:41
kama:

Δ=64
x
1=5 lub x
2=−3
x∊<−3,5>∩całkowite ={ −3,−2,−1,0,1,2,3,4,5}
19 mar 22:42
Artur z miasta Neptuna:
ojjj Etuś Etuś Etuś

nie ładnie tak 'minusy' gubić
19 mar 22:45
Eta:
Wrrrrrrrrrr faktycznie

( atak ładnie narysowałam
19 mar 22:47
Eta:
" a tak"
19 mar 22:47
zuzia : −3x2+ 6x+5> 0
18 paź 09:13
Jolanta: −3x
2+6x+5=0
Liczymy Δ a później miej6}sca zerowe
Δ=b
2−4ac=36−4(−3)*5=36+60=96
√Δ=
√16*6=4
√6
| | −b−√∆ | | −6−4√6 | | −6−4√6 | | 2 | |
x1= |
| = |
| = |
| =1+ |
| *√6 |
| | 2a | | 2*(−3) | | −6 | | 3 | |
Rysujemy parabole ramionami w dół ponieważ a <0 ( a=−3)
18 paź 20:05
Jolanta:

| | 2 | | 2 | |
Po lewej parabola przecina os w x2=1− |
| √6. Po prawej w x1=1+ |
| *√6 |
| | 3 | | 3 | |
18 paź 20:17
Jolanta: −3x
2+6x+5>0
| | 2 | | 2 | |
dla x∊(1− |
| *√6; 1+ |
| √6) |
| | 3 | | 3 | |
18 paź 20:24