^
mikołaj: HELP ME ! Chore to zadanie


Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót trójkąta równobocznego o boku a= 4cm dookoła
symetralnej jednego z jego boków oraz objętość bryły powstałej z koła opisanego na tym
trójkącie. Oblicz stosunek otrzymanej objętości.
10 kwi 19:14
tim:

Symetralna będzie wysokością trójkąta.
a = 4
r = 2
10 kwi 19:19
mikołaj: CZyli mam policzyć teraz objętość trójkąta
10 kwi 19:20
tim: Po obrocie, będzie to stożek
10 kwi 19:21
mikołaj: obliczyłem i wyszło mi coś takiego:
πr2h / 3
podstawiłem do tego i mi wyszło:
6πa√3
10 kwi 19:27
10 kwi 19:29