doprowadz do wspolnej podstawy i oblicz potege
Zaba: (√17 − 4 )3x+8 = (4+√17)x+19
19 mar 22:26
ICSP: (√17 − 4)3x+8 = (√17 + 4)−3x−8
Teraz sobie poradzisz bez problemu.
19 mar 22:45
Mila: | (√17−4)*(√17+4) | | 1 | |
| = |
| |
| (√17+4) | | (√17+4) | |
To powinno Ci pomóc.
19 mar 22:46
Zaba: dzieki
20 mar 00:55
Cola: zacząłbym od tego, że totalnie sam bym bez tych dwóch postów nie wpadł na odpowiedź ale
wszystko się zgadza:
| | (√17 − 4) * (√17 + 4) | |
(√17 − 4)3x+8 = ( |
| )3x+8 = U{ 17−16 }{ |
| | (√17 + 4) | |
| | 1 | |
(√17 + 4) }3x+8 = |
| 3x+8 = (√17 + 4)3x+8−1 = (√17 + |
| | (√17 + 4) | |
4)
−3x−8
Teraz masz równość, wyprowadzoną wcześniej:
(
√17 − 4)
3x+8 = (
√17 + 4)
−3x−8
Do twojego zadania zamiast 1 członu wstawiasz drugi i piszesz:
ln(
√17 + 4)
−3x−8 = ln (4 +
√17)
x+19
−3x−8 = x+19
−4x=27
x= (−6,75)
O ile się nigdzie nie pomyliłem, sorki 2 w nocy jest
20 mar 01:50
Cola: zacząłbym od tego, że totalnie sam bym bez tych dwóch postów nie wpadł na odpowiedź ale
wszystko się zgadza:
| | (√17 − 4) * (√17 + 4) | |
(√17 − 4)3x+8 = ( |
| )3x+8 = |
| | (√17 + 4) | |
| | 17−16 | | 1 | |
( |
| )3x+8 = ( |
| )3x+8 = |
| | (√17 + 4) | | (√17 + 4) | |
(
√17 + 4)
(3x+8)−1 = (
√17 + 4)
−3x−8
Teraz masz równość, wyprowadzoną wcześniej:
(
√17 − 4)
3x+8 = (
√17 + 4)
−3x−8
Do twojego zadania zamiast 1 członu wstawiasz drugi i piszesz:
ln{(
√17 + 4)
−3x−8 } = ln (4 +
√17)
x+19
−3x−8 = x+19
−4x=27
x= (−6,75)
O ile się nigdzie nie pomyliłem, sorki 2 w nocy jest
20 mar 01:54