banał
boom: oblicz sume wiedzac ze kolejne skladniki sa kolejnymi wyrazami pewnego ciagu geometrycznego
1+2+4+...+512+1024
19 mar 22:21
Artur z miasta Neptuna:
a1 = 1
q = 2
an = a1 * qn−1 = 1024 = 210 ⇔ n = 11
S11 = ...
19 mar 22:25
kama: a1=1 q=2
an=1024=a1qn−1
1*2n−1=1024
2n−1=210
n−1=10
n=11
S11=,,,,,,
6
19 mar 22:26
boom: S11= 1−211///1−2=2047 ladne przejscie dziekówa!
19 mar 22:28
Beti: a
n = 1*2
n−1
1024 = 2
n−1
2
10 = 2
n−1
10 = n−1
n=11
| | 1−q11 | | 1−211 | |
czyli: S11 = a1* |
| = 1* |
| = ... |
| | 1−q | | −1 | |
19 mar 22:30
boom: 2047
19 mar 22:35