ciekawe zadanko ciągi
elosiema: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (a
n) jest równy 2. Ciąg b
n jest dany wzorem
b
n =log
2 a
n. Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu b
n jest równa −35.
Oblicz iloraz q ciągu a
n.
więc mam wzór ogólny ciągu a
n=2q
n−1
b
n =log
2 a
n
wiemy, że S
b10 = −35
więc b
10 możemy zapisać jako:
S = b
1 + b
2 + ... + b
10 = −35
S = log
2*a
1 * log
2*a
2 *log
2*a
3*...*log
2*a
10 = −35
S= log
2(a
1 * a
2 *... * a
10) = −35
S= log
2(a
1 * a
1*q * a
1*q
2 * a
1*q
3 * ... * a
1*q
9) = − 35
log
2(2
10q
1+2+3+4+...+9) = −35
log
2 (2
10*q
45)= − 35
10 + log
2 q
45 = − 35
log
2 q
45 = − 45
45 log
2 q = − 45 / :45
log
2 q = −1 ⇒ 2
−1 = q
chciałem napisać to zadanie na forum bo nie potrafiłem go zrobić, ale tak kombinując
zrobiłem je, a szkoda mi usuwać tego co napisałęm, wrzucam tak o
19 mar 22:18
Artur z miasta Neptuna:
S = log2*a1 * log2*a2 *log2*a3*...*log2*a10 = −35
tutaj powinno być:
S = log2a1 + log2a2 + ... + log2a10 = −35
19 mar 22:21
elosiema: fucktycznie, to dlaczego później to dodawanie się traci?
wyciągnięty jest log
2 przed nawias i później powinno być dalej dodawanie a1 + a2 + a3
a następnie a1 + a
1q + a
1q
2...
zrobiłem zadanie, zgadza się wynik z odpowiedzią, ale teraz nie czaję jak...
19 mar 22:39
Artur z miasta Neptuna:
ponieważ:
log
ab + log
ac = log
a(b*c)
19 mar 22:40
elosiema: podświadomość odruchowo zrobiła dobrze...

ahh, zgadza się, dzięki
byłyby za to ujemne punkty na maturze?
to jest zadanie za 5pkt
19 mar 22:57