Pole kwadratu jest równe polu półkola, którego promień jest równy 4. Zatem długo
Marta: Pole kwadratu jest równe polu półkola, którego promień jest równy 4. Zatem długość boku
kwadratu jest równa:
A. 2√2π
B 16√2
C. 4√2π
D. 2√2π
19 mar 22:16
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
Ppół kola = |
| Pkoła = |
| πr2 = 8π |
| | 2 | | 2 | |
P
kwadratu = a
2
a
2 = 8π ⇔ a = ....
19 mar 22:17
kama: 12π42=a2
8π=a2
a=√8π=2√2π
19 mar 22:20
Pain: Wzór na pole koła to πr
2 a wzór na pole kwadratu to a
2 gdzie r − promień koła, a − bok
kwadratu.
| | 1 | |
Pole półkola to połowa pola koła więc |
| πr2 ma sie równać a2 teraz wystarczy rozwiązać |
| | 2 | |
prostą równość:
| 1 | |
| πr2 = a2 (podstawić promień koła)
|
| 2 | |
| 1 | |
| π16 = a2 (z przemienności mnożenia można zapisać jako)
|
| 2 | |
8π = a
2 (wyciągnąc pierwiastek)
a =
√8π
a =
√4*2*π
a = 2
√2π
Odpowiedz A. albo D. (są takie same)
~Pain
19 mar 22:34