zamiana na potęgę
cinek: √n2+1
Jak zamienić to na potęgę o podstawie n?
19 mar 22:14
Artur z miasta Neptuna:
√n2+1 = (n2+1)1/2
19 mar 22:18
cinek: to wiem, ale mi chodzi żeby było samo n w podstawie, a nie n2+1 i potrzebne mi to do granicy
ciągu
19 mar 22:20
Artur z miasta Neptuna:
√n2+1 = √n2(1+1/n2) =n√1+1/n2
tak zapisujesz przy granicy bo ... 1/n2 −> 0
19 mar 22:22
Basia:
to se ne da
zależy jaki to ciąg i jak chcesz liczyć granicę
jeżeli z tw. o trzech ciągach to np.
√n2 < √n2+1 ≤ √n2+n2 =√2n2
19 mar 22:23
cinek: nie, ciąg mam taki:
| | 1 − 2 +3 −4 +...−2n | |
bn= |
| |
| | √n2+1 | |
19 mar 22:30
Artur z miasta Neptuna:
licznik to ciąg o wyrazie ogólnym: an = (−1)n−1n
albo jak wolisz ... jest to suma dwóch ciągów arytmetycznych, gdzie:
b1 = 1 i r = 2
c2 = −2 i r = −2
19 mar 22:34