Dla jakich wartości parametrów a, b i c...
czejzi: Dla jakich wartości parametrów a, b i c wielomian w(x) = x5 + ax4 − 3x3 − 3bx2 + 2cx + 12
jest podzielny przez q(x) = x3 + 4x2 + x − 6
generalnie to wiem, że mam podzielić ten wielomian wx przez qx i jego resztę przyrównać do
zera, ale nie jestem pewien czy mi dobrze reszta wychodzi i nie umiem sobie poradzić z tymi
trzema parametrami
19 mar 22:03
Eta:
Q(x) = (x−1)(x+2)(x+3)
Rozwiąż układ równań
W(1)=0
W(−2)=0
W(−3)=0
19 mar 22:14
Aga1: Wielomian W(x) jest podzielny przez q(x)=(x−1)((x+2)(x+3)
jeśli r(x)=0
w(x) da się zapisać
w(x)=p(x)*q(x)
w(x)=p(x)(x−1)(x+2)(x+3)
w(1)=0 i w(1)=1+a−3−3b+2c+12=0
w(−2)=0
(w(−3)=0
dokończ rozwiąż układ równań z 3−ma niewiadomymi.