matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeżeli U{ 2x^2+4x-16 }{ 2x - 4 }=5 to x jest równe
Milena:
2x
2
+4x−16
Jeżeli
=5 to x jest równe
2x − 4
A. 13 B. 7 C. 3 D. 1
19 mar 21:57
Saizou :
2x
2
+4x−16
=5 gdzie x∊R\{2}
2x−4
2x
2
+4x−16=10x−20 2x
2
−6x+4=0 x
2
−3x+2=0 Δ=9−8=1
√
Δ
=1
3−1
x
1
=
=1
2
3+1
x
2
=
=2 sprzeczność z dziedziną
2
19 mar 22:03